SPELTEMPO

DE IDEALE MANIER OM EEN PRETTIGE GOLFDAG

OM ZEEP TE HELPEN

duff hack

De meeste spelers beseffen dikwijls niet dat ze anderen ergeren door hun te trage spel.

Toch zijn er vele aanwijzingen om tot dat BESEF te komen. Als je ziet dat de volgende fairway volledig vrij is is dit al een teken dat je te traag aan het spelen bent. Zit een achterop komende flight je steeds maar op de hielen dan speelt deze sneller en MOET doorgelaten worden. Zelfs al zijn ze met MEER spelers dan jou flight.

Er zijn vele dingen die kunnen helpen in het versnellen van je flight en je zal zien dat je spel en je score hier ook mee verbetert.

Vooreerst sta je op een golfterrein en niet op een vismarkt. Praten kan je doen terwijl je wandelt tussen fairways, maar op de baan ben je met je golfspel bezig.

Op de teebox sla je onmiddellijk af en bediscusieer je eerst niet de vorige hole. En even terzijde, is diegene die de Honnor heeft niet klaar, staat hij nog steeds in zijn golftas te rommelen of is hij even gaan plassen hoef je hierop niet te wachten. Stel dan voor reeds voor je beurt af te slaan. Voor je beurt spelen is louter etiquette en er is geen straf. (Enkel bij strokeplay).
   Sla altijd een provisionele bal als je denkt dat je bal misschien verloren is of buiten de baan. (Nooit als hij in een waterhindernis zou kunnen liggen.)
   Is er een dame in je flight, geef je haar ook de tijd om af te slaan zodat ze jou niet hoeft terug te roepen omdat je reeds de baan op bent.
   Spelers op een teebox hebben altijd voorrang. Ligt je bal op een fairway waar juist mensen aan het opteeën zijn, wacht dan, alvorens je zelf in gevaar te brengen en bij anderen ergernis op te wekken.
    Wachten doe je ook bij het kruisen van fairway 7/14 als de teebox bezet is. De meeste lopen hier met hun kop in de grond, waarschijnlijk te mediteren over hun slechte spel, maar beseffen het gevaar niet dat ze lopen. Wat zin heeft het, van de 6 naar de 7, om nog vlug even over te steken: je moet daarna toch wachten. Dit geldt ook voor de “wandelaars”  van 10 naar 11.
    Tijdens het naar je bal toelopen op de fairway ben je reeds bezig met je volgende slag. Schat reeds je afstand in en sta klaar met de juiste club om te slaan als het je beurt is.Doe reeds enkele oefenslagen weg van je bal, dan win je hiermee reeds tijd en blijf je in je tempo.
   Help steeds mee met het zoeken naar een bal dan is deze vlugger gevonden. Indien je ziet dat het zoeken langer gaat duren, laat dan de achterkomende flight door. En wacht dan tot ze uit het bereik zijn voor je verder speelt.
    Alvorens te putten zet je je golftas aan de juiste zijde van de green. Deze fout wordt nog dikwijls gemaakt. Stap de green op met je pitchvork in de hand en herstel ook pitchmarks die niet van jou zijn. Ligt je bal het kortst bij de hole markeer eventueel en bewaak de vlag. Verlaat onmiddellijk de green steek je putter weg, stel je met je tas opzij en tel dan je slagen. Ben je niet goed in punten tellen doe dit dan na de laatste hole maar vóor de 19 en verlies geen onnodige tijd tussen twee holes. Het invullen van stableford punten is geen verplichting! Hoelang kan het nu duren om twee scores op te schrijven? Voor sommigen lijkt het wel of ze aan een roman bezig zijn.
    Weet dat Slow Play kan bestraft onder regel 6/7 met 2 strafslagen voor de juist gespeelde hole en door het wedstrijdcommittee door 1, 2 punten af te trekken van de totaalscore voor respectievelijk een eerste en een tweede overtreding tot zelfs diskwalificatie bij bij herhaalde overtredingen (regel 33/7)
    En een laatste puntje, ook voor de niet trage spelers. Vul steeds je kaart duidelijk in. Schrijf voldoende groot en liefst niet in het Chinees, zodat ook het kaarten ingeven soepeler kan verlopen en wij geen beroep hoeven te doen op microscopen, encriptieprogramma’s of Enigma-machines.
De prijsuitdeling zal hierdoor op tijd kunnen geschieden...